Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace    

Politika a cena zlata-diskuse na investiční Zlato fórum
ZlatoInzerce.cz
Akční letenky

První české diskuzní fórum o investičním zlatu, stříbru a investicích do drahých kovů

Aktuální cena zlata: 2221.96 Kč/g     Aktuální cena stříbra: 21.68 Kč/g

Téma diskuze:

Politika a cena zlata

Kam směřuje ekonomická krize a proč se některé mezinárodní finanční transakce stále častěji ptovádí ve zlatě?

Politika a cena zlata

Příspěvekod Grofix » pát 06. dub 2012 11:47:38

Právě jsem objevil tuhle diskuzi a mám z toho velkou radost. Už mě unavuje číst jen internetové "odborné" články. Problém je v tom, že všeobecně uznávaný názor na investice do zlata se mění s každým měsícem. Resp. podle toho, jak se mění trend ceny zlata a kurz amerického dolaru.

Mediální masáž
Zlato je dlouhodobá investice, tak proč "odborné" články říkají jeden měsíc" Teď kupujte, cena zlata půjde dolů." a za pár týdnů zase říkají, "Teď kupujte, cena zlata klesá." a za další pár dní: "Výhledy americké ekonomiky jsou dobré, cena zlata bude klesat, nekupujte".

Manipulace ceny zlata pomocí ovlivňováním masy médii
---> Můj dojem z toho je takový, že někdo krásně manipuluje s trhem podle toho, co se mu hodí. Stačí aby nějaký světový zpravodajský magnát zveřejnil zprávu o výhledu na další měsíc (ostatní zprávu přeberou) a chování trhu se v daném segmentu kompletně změní. Kdo by si taky kupoval zlato, když je americká ekonomika nastartovaná a čekají ji světlé zítřky. Jediné co mi z toho vyplývá je, že se někdo včas nestihl napakovat na zlaté vlně a snaží se ještě urvat, co se dá.

Expanzivní fiskální politika v USA
Každý, kdo čte pravidelně mezinárodní zpravodajství ví, že před několik týdny/měsíci ještě Amerika bojovala s krizí. Rozhodli se pro uvolňování obrovského množství peněz skrze FED. Byl ohledně toho poměrně velký poprask. Ze zkušenosti totiž vyplývá, že nakopnutí ekonomiky pomocí expanzivní fiskální politiky (uvolňování peněz do oběhu) se projevuje pouze krátkodobým růstem HDP. A to vůbec nemluvím o způsobu provedení pomocí tištění peněz nezajištěných zlatým standardem. Uvolňování je jen krátkodobé a tak důsledky mohou být také jen krátkodobé. Výsledkem je pouze hlubší deficit ve státním rozpočtu.

Zapomenutá evropská krize
Další krizí, která se následně mediálně úplně vytratila je Evropská krize. Před nedávnou dobou (ve stejném časovém období jako to bylo v případě s americkou krizí) byla evropské krize plná média. Dnes o tom není nikde vidět ani zmínka. Naopak se objevují jen zprávy o tom, že Řecko zažehnalo krizi. Je tu ale stejný problém jako v případě s USA. Tím, že se Řecku poskytne další půjčka, že se oddálí splatnost jejích dluhů, prominou úroky, udělají drastické škrty ---> Tím se přeci nic nevyřeší. Problém je v systému a v zažitém chování masy lidí. Možná to bude ještě chvíli vypadat, že to funguje, ale Řecko musí stejně zkrachovat aby se znovu mohlo postavit pevně na vlastní nohy a být opět hrdou zemí.

Po pádu následuje růst
Oddalování pádu pouze decimuje národ. Musí dlouhodobě trpět nezaměstnaností a nedostatkem. Například dnes je na tom pravděpodobně nejlépe Německo. Možná právě proto, že si naposledy šáhlo na dno (po druhé světové).

Ostatní zapomenuté „léčící se“ ekonomické krize
O dalších evropských zemích, které téměř bankrotují se již média nezmiňují vůbec. Španělsko, Portugalsko, Itálie, Francie, Irsko - tyto země asi všechny během několika týdnů vyřešily své ekonomické krize. Je to opravdu zajímavé, protože například nezaměstnanost stále spíše roste viz. Španělsko (23%) a Portugalsko (15%). Nevím jestli se tedy dá věřit zprávě říkající, že Španělská ekonomika se uzdravuje, přičemž ta samá zpráva jedním dechem dodává, že nezaměstnanost roste do rekordních výšek.

Aktuální a budoucí cena zlata
Dost o politice. Chtěl jsem jen vyjádřit svůj názor na aktuální a budoucí cenu zlata.
Podle mého názoru teď cena zlata klesá, protože velcí hráči vědí, že současná světová ekonomická situace je neudržitelná a tak se snaží zmanipulovat cenu zlata směrem dolů. Mohou si tak ve velkém za levno nakoupit zlato a stříbro. Později, až se ukáže, že "řešení" ekonomické krize bylo jen dočasné (v podstatě nefungovalo, jen problémy prohloubilo), cena zlata vystřelí do nebes a oni budou moci vykázat rekordní zisky z jejich zlaté investice (resp. na jejich peníze nebude mít inflace, která prudce naroste).

Shrnutí a vývoj ceny zlata:
cena zlata klesá. Pokles ceny zlata je ale ovlivněn krátkodobou politikou a mediálním politikařením. Efekt expanzivní fiskální politiky ale brzo skončí. V dlouhodobém horizontu tak předpokládám návrat k horečnému řešeni krize a opětovný vysoký nárůst ceny zlata a stříbra jakožto historického platidla a uchovatele hodnoty.

Inflace a cena zlata:
Je zapotřebí si uvědomit, že cena zlata reflektuje inflaci. Pokud poroste cena zlata, stejným tempem poroste i inflace. Vše, co jsem zde napsal, se tedy netýká jen investorů ;)
Grofix

Politika a ekonomika

Příspěvekod Amorphis » pát 06. dub 2012 18:04:50

Názor Grofixa je mi veľmi blízky, vychádza totiž zo základných ekonomických fundamentov, o ktoré mainstreamové ekonomické médiá ani nezakopnú. Prečo? Lebo sú ovládané elitou (bankári a politici), ktorí nás do tohto marazmu, čo teraz zažívame, pekne dostali a pritom na tom zarobili miliardy USD, EUR, etc.

Zlato, resp. zlatý štandart = nepriateľ všetkých bankárov a politikov
- pri zlatom štandarte by táto situácia vôbec nevznikla, bankári a politici si nemôžu tlačiť prachy zo vzduchu a nemôžu tak roztočiť kolesá inflácie, na ktorej bohatnú
- ako bohatnú? pri inflácii bohatne ten, kto je hneď prvý pri čerstvo vytlačených USD, EUR, kedže si za ne kúpi tovary a služby ešte za staré ceny, nenavýšené o novo vytlačené peniažky. Keď sa novovytlačené peniažky dostanú do obehu, ceny tovarov a služieb musia stúpnuť, kedže o ne "bojuje" väčšie množstvo dolárikov a eurečiek. Neznamená to však ekonomický rast, to vôbec nie.
- zlato, ako veľmi drahý statok si zachováva svoju hodnotu tak, že vlastne stúpa jeho cena vyjadrená v stále znehodnotenejšej mene, v ktorej je vlastne ocenené
- to znamená, dokiaľ budeme ďalej žiť na dlh podporovaný nízkymi základnými úrokovovými sadzbami, dovtedy sa nemusíme báť, že cena zlata vyjadrená napr. v USD výrazne poklesne.
- v inflačnom prostredí môžeme naozaj hovoriť iby o korekciách ceny zlata, tzn. manipulácia ceny veľkými burzovými hráčmi, ktorí na týchto "transakciách" zarábajú a bohatnú, kedže na štátnych obligáciách prerábajú (% zisku u štátnych obligácií je v súčasnosti kôli nízko nastavenej základnej úrokovej miere centrálnymi bankami veľmi nízke a ani zďaleka nepokrýva nárast cien (väčšina mainstreamových médií a dokonca aj ekonómov hovorí, že nárast cien = inflácia, čo nie je pravda. Inflácia je rozšírenie menovej (peňažnej) masy, pričom následok inflácie je nárast cien !!!)

Dnešnýcelosvetový finančno-monetárny systém postavený na frakčnom bankovníctve bez akéhokoľvek základu, štandartu je iba ohromná pyramídová hra, ktorá čoskoro skončí a všetci sa budú diviť :-) Ak si chcete zachovať do budúcna svoje úspora tak, aby ich tento systém neznehodnotil, kúpte si drahé kovy, pozemok alebo niečo s vysokou vnútornou hodnotou.
A.
Amorphis

Příspěvekod microcz » čtv 12. dub 2012 8:11:12

V první řadě musím vyjádřit naprostý souhlas s autorem článku, poslední dobou totiž začínám mít stejný názor. A prudký nárůst ceny zlata v září 2011 mám za podobnou mediální manupulaci, ale opačným směrem, než se tomu děje teď.
Je dobré vidět, že jsou lidi co mají rozum, narozdíl od rozvášněného davu, vedeného tímto demagogem: http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=737277.

Teď ale k mé otázce. Vezměme v potaz, že cenu zlata ovlivňují velcí hráči, ne drobní investoři jako my. Tito velcí hráči se ale nenechají snadno zmanipulovat mediálními tlaky. Proč se potom chovají tak jak se chovají..tedy v souladu s tištěnými články?
microcz

Zlato a konspirační teorie

Příspěvekod ZlateHistorky » čtv 12. dub 2012 16:31:04

Tento článek mě opravdu oslovil :-D. Nejvíce mě nadchla logicky bezchybná úvaha:
Pokud vlastníte jednu unci zlata celou věčnost, budete i v budoucnu vlastnit jednu unci zlata.
To myslím vcelku vystihl.

Dost záleží na tom, koho považujete za velkého hráče. Pokud jde o investory v řádech desítek kil zlata, nejedná se o veké hráče. Tito investoři momentálně vidí nestabilitu zlata jako výhodu. Když je dole a roste, kupují. Pokud začne zlato klesat, okamžitě se prodává. To dělá výkyvy ještě větší. Nicméně i tito investoři se řídí zprávami, analýzami, zvěstmi. Samozřejmě jich mají mnohem víc než my. Stále ale bůdoucí vývoj hádají. Velcí hráči (především vlády - zde se jedná o tuny zlata) se nemusí řídit zprávami, protože sami určují pravidla. S ropou na blízkém východě se již obchoduje ve zlatě, protože v některých případech jsou dolary odmítnuty jako nedůvěryhodná měna. Rusko nedávno nakoupilo velké zásoby zlata. Čína se tuším nějakého zlata zbavovala - to ale bylo tuším hlavně kvůli zvýšení hotovosti v oběhu. Jinak nevím o tom, že by se někdo momentálně zlata zbavoval.

Také nevěřím návratu ke zlatému standardu - to je neproveditelné. Stejně nepravděpodobnou ale vidím budoucí konfiskaci zlata. Že si nějaký pan "novinář a vydavatel internetového zpravodaje" (internetový zpravodaj dnes může mít i Zilvar z chudobince) doporučuje kdoví komu, ať neinvestuje do zlata, to mi nepřijde jako moc kvalitní a podklad pro mé rozhodování. Podívejte se na další články tohoto autora. Je očividně odborníkem na téma zlato. Článek je spíše příspěvkem do něčího blogu, než plnohodnotným zpravodajstvím. Jen nahrává Grofixovi (Autor této diskuze) a jeho názorům s kterými se také ztotožňuji.
ZlateHistorky

Skupování fyzického zlata vládami

Příspěvekod zlatoforum » pon 16. dub 2012 11:53:04

Přidávám poměrně zajímavý článek.
Píše se zde, že zlato je naopak velkými hráči skupováno. Pozor ale na autory: Vzhledem k tomu, že článek psali obchodníci s fyzickým zlatem a stříbrem, nechám posouzení jeho věrohodnosti na vás.
Nově provozujeme i inzertní portál ZlatoInzerce.cz
zlatoforum

Kam půjde zlato?

Příspěvekod radim » čtv 19. dub 2012 9:26:58

cena zlata je ovlivněna především důvěrou v ekonomiku . Lidstvo zlato vlastně až tak hodně nepotřebuje jen zásoby např. Německa by vystačily na průmyslovou spotřebu a šperkařství na desetiletí , v bankách a v soukromých trezorech je zlato na rekordních úrovních .Naopak chudobnější brácha Stříbro to je jiná - zásoby jsou nejníž za posledních 100 let -celosvětové zásoby pokryjí spotřebu průmyslu s bídou na 5 měsíců. To že zlato přesáhne hranici 2 000 usd nezpochybńuji , ale to je zhruba 20% nárust v období příštích 12 měsíců. Naopak stříbro může při případném nárustu ceny chytit turbo efekt z těchto důvodů -
1. Fyzický stav stříbra je tak nízký ,že pokud držitelé papírových kontraktů budou chtít dodat stříbro fyzicky fondy jej nejsou schopny dodat!!
2. Pokud by se důvěra 1 promile obyvatel země se obrátila ke stříbru ,jen 1 % ročního příjmu přeměněno na stříbro vyžene cenu o desítky % ne za rok ale v měsících.
3.Stříbra je dnes skladem méně než zlata a je 50 krát levnější než zlato .I když poměr v zemské kůře je1AU ku 12AG i přes vyšší využitelnost zásoby jsou neadekvátní. Celý stříbrný trh můžou skoupit 3 velcí investoři!!

4.Průmyslová spotřeba stříbra i přes krizi stále roste a zvýšenou poptávku nemohou v budoucnu nahradit ani sejfy ani doly ani spekulanti, jen prudký nárust ceny.
radim

Manipulace s cenou

Příspěvekod Grofix » čtv 19. dub 2012 18:04:07

Vidím, že se tu pěkně rozjela diskuze a těší mě, že i jiní mají podobné názory.

Poznámka radima přesně zapadá do toho, co říkám. Ceny zlata a stříbra jsou manipulované a nelze se spoléhat na selský rozum. Jinak by stříbro ke zlatu muselo mít momentálně poměr přibližně 1:5. To ale není možné už z toho důvodu, že by se zdražila veškerá technologie využívající stříbro a jeho slitiny. Snížil by se odbyt a dostupnost obrovského množství zboží, což samozřejmě nikdo nechce. Proto musí zůstat cena stříbra podhodnocená. Otázka je, jak dlouho bude možné cenu stříbra uměle držet dole a zda pak trh se stříbrem úplně nezkolabuje.
Grofix

cena zlata

Příspěvekod hasi » úte 05. bře 2013 8:54:20

Poslední dobou mne fascinuje pozorovat dění okolo ceny zlata a horské dráhy dolaru. Fascinuje mne také to, že do dnešnich dnů se jen velmi malo lidi pozastavilo nad samotným terminem "cena zlata".
Asi před týdnem jsem stál před otázkou co udělat s naspořenými penězi mého 7mi letého syna od babiček, dědečků a zbytku rodiny, neboť banka nám už před půl rokem zrušila do té doby výhodný program spoření. Uvažoval jsem, že mu je dám na dalši podobný bankovní program a začal jsem také přemýšlet o zlatě.
A v tu chvíli jsem se musel zajímat o samotný termín "cena zlata". Dospěl jsem k dost hraničnímu názoru, který moc na fórech nevídám a to, že cena zlata, tak jak je dnes uváděna nemá téměř žádnou vypovídací hodnotu. V čem je uváděna cena zlata? Jasně že v dolarech. Co dnes prodělává větší výkyvy, zlato nebo dolar? Po delším hledání a to specielně historické ceny zlata, jsem narazil na několik zjímavých článků, ale výsledek je jasný, kdyby existovala virtuální měna, která by měla stále stejnou hodnotu, a cena zlata by se vyjádřila v této hodnotě, zjistili bychom, že hodnota zlata je téměř stejná už celých 200let !!
Pokud tedy cena zlata stoupla za posledních 10 let cca 4x, stoupnula hodnota zlata 4x? Nikoli. Na serveru kurzy.cz si můžete velmi jenoduše zobrazit cenu zlata za posledních 10 let jak v dolarech tak v eurech a jiných měnách. Co zjistíte? Že například cena zlata vztažená k euru za posledních 10 let stoupnula 3x a ne 4x... Postupným porovnáváním i s dalšími komoditami jako je stříbro, měď, ropa, olej a další, jsem dospěl k názoru, že hodnota (nikoli cena) zlata je skutečně jedna z nejstabilnějších a že pokud se člověk dívá na graf ceny zlata v dolarech, tak se nekouká na 10ti letý růst ceny zlata na 4 násobek, ale na fatální propad dolaru a to na neskutečnou 1/4 původní hodnoty, než kterou měl před 10ti lety...
Co bude dál? To nikdo s určitostí říci nemůže, ale je vcelku jasné, že mému synovi jsem hodnotu peněz zachránil tím, že jsem je dal do zlata. Ani trochu to totiž nevypadá, že by nás hodlaly všechny vlády naráz přestat okrádat tím že přestanou znehodnocovat své měny tiskem nových peněz... Vždyť dnes je přeci úplně normální, že téměř všechny vlády pracují s deficitním rozpočtem !!!!!! Je zvláštní že si nikdo nevšimnul, že za posledních 10 let došlo ke globálnímu znehodnocení hned několika měn a to tak, že to nemá v celé finanční historii vůbec žádné srovnání, nic takového se ještě nikdy nestalo. Jsme na prahu velkých změn, tohle nemůže fungovat do nekonečna....
hasi

Skutečná hodnota zlata

Příspěvekod zlatoforum » úte 05. bře 2013 20:34:54

Ano, to jste vystihl velmi hezky.

V podstatě se to píše často na všech stránkách o investičním zlatě. Nicméně to bývá ukryté ve frázi "Zlato je uchovatelem hodnoty". Vydělat se na něm dá asi jen krátkodobou spekulací na kolísání měn a politické situace. Dlouhodobě jste stále na svém.

Postupem času se ale vyvíjí technologie, zlevňují se výrobní postupy a tak dále. Ve výsledku si tedy v dlouhodobém horizontu můžete za určitý obnos zlata skutečně dopřát víc. Toto zlevňování je současně sežráno inflací a i tak si za své peníze můžeme koupit postupně čím dál méně. Inflace je tedy mnohem vyšší, než se ve skutečnosti udává a než je měřitelné.

Znehodnocování měny je pro stát velmi důležitou pákou, jak korigovat vlastní ekonomiku. Bohužel je to z pravidla na úkor úspor domácností.
Nově provozujeme i inzertní portál ZlatoInzerce.cz
zlatoforum

Politika a cena zlata

Příspěvekod host » sob 15. čer 2013 11:23:55

Zajímavý názor "... pokud se aktivum přelévá od profesionálních investorů k laické veřejnosti, trh v dohledné době zamíří dolů. Přelévá-li se aktivum od laické veřejnosti směrem k profesionálním investorům, trh v dohledné době zamíří nahoru..." - podle toho by se současná konsolidace ceny zlata měla změnit v další pád cen. Takže opět bude příležitost něco koupit - pokud ale obchodníci budou míst dost zboží.
host

Další

Zpět na Ekonomická krize, zlaté rezervy a tištění peněz

Graf cena stříbra ke stažení v korunách Graf Ceny zlata v korunách ke stažení

Aktuální cena zlata: 2221.96 Kč/g     Aktuální cena stříbra: 21.68 Kč/g

Cena stříbra v korunách za poslední rok Cena zlata v korunách za 2 roky Cena zlata a stříbra v korunách Poměr ceny zlata a stříbra

Investiční zlato a investiční stříbro na:
© ZlatoForum.cz 2012
Reklama na ZlatoForum.cz