od verde mar » stř 28. bře 2012 15:15:35
[quote="zlatoforum"]...................Zajímavé je, že tento jev pozoruji u 1 OZ mincí pouze u stříbra. U zlatých mincí 1 OZ je slitek výrazně levnější a to o 3 až 9%.
U stříbrných mincí může být 1 OZ mince dokonce až o 25% levnější nežli stříbrný slitek stejné váhy.
Ano je to tak. Cenový rozdíl v Německu je dán jinou sazbou DPH v případě slitku ( 19% ) a mince ( 7% ) ač to asi nesedí do "centíku". Proč je tomu tak i v ČR nevím, každopádně viz. můj první příspěvek, v ČR se stříbro stejně nenakupuje
.
Co se týče samotného rozhodování zda zlato nebo stříbro, tak já osobně jsem pro stříbro a to z těchto důvodů:
- větší likvidita = přeci jen by bylo asi reálnější v případě nějakého průšvihu jít na trh směnit stříbrnou minci za pytel mouky než zlatou, tj. buď by trhovec nemusel mít nazpátek, nebo by bylo zbožího tolik, že by vyvstal problém s logistikou.
- zlatá bublina = podle mě je zlato příliš nadhodnocené ( tedy nevhodné k nákupu, samozřejmě pokud "bublina" splaskne bude situace jiná a jistou část " nekrytých papírků " investovat i do zlata nebude marné ) , vzhledem k tomu jak se procentuálně využívá ( investice, průmysl, šperkařství atd. ).
- rychlejší úbytek stříbra = navazuje na předchozí bod, stříbra je sice více než zlata ( cca 15x ), ovšem také se mnohem více spotřebovává v průmyslu, jinými slovy zatím co u zlata je průmyslové využití co do objemu až na chvostě u stříbra jednoznačně vede, čili to nám dává "šanci", že stříbro bude i nadále posilovat a držet tak stabilně svojí hodnotu vůči inflaci, k tomu se váže i jeho podhodnocení ve vztahu ke zlatu, i s přihlédnutím k tomu, že je ( podle mě ) zlato "na bublině".